Nadgradnja Vmware ESXi 5.0

Imel sem probleme z gonilniki za mrežno kartico in sem moral nadgraditi ESXi strežnik. Če bom še kdaj rabil ali pa bi koga zanimalo, sem kar zapisal postopek. Najprej moramo poiskati nove popravke. Izberemo opcijo ESXi (Embedded and Installable) 5.0.0 in pritisnemo gumb za iskanje. Prenesemo vse obstoječe popravke in jih pustimo v stisnjeni ZIP obliki.

Sedaj zaženemo vSphere klienta in se povežemo na strežnik, ki ga bomo nadgradili. V zavihku Summary z desnim klikom na miško izberemo datastore, kamor bomo skopirali naše prenesene popravke. V datastore brskalniku izberemo gumb upload in prenesemo vse popravke na strežnik.

Sedaj moramo poskrbeti, da lahko na strežniku uporabljamo SSH protokol in ESXi školjko. V zavihku Configuration pod sklopom Software izberemo Security profile. Nato med servisi desno zgoraj izberemo Properties in zaženemo ESXi shell in SSH.

Sledi priprava strežnika na nadgradnjo. Ustavimo vse morebitne virtualne stroje in na samem strežniku izberemo opcijo Enter Maintenance Mode. Nato se povežemo s ssh klientom na strežnik in apliciramo popravke enega za drugim od najstarejšega do najnovejšega z ukazom:

esxcli software vib update --depot /vmfs/volumes/zipfile.zip

Vsak popravek bo trajal nekaj sekund in po koncu se izpiše status namestitve. Po vseh popravkih samo še restartamo strežnik z ukazom reboot.

Ko se strežnik ponovno postavi se nanj povežemo z vSphere klientom in zapustimo upravljalski način dela z ukazom Exit Maintenance Mode. Nato samo še startamo vse virtualne stroje in morebiti v njih nadgradimo VMware Tools in strežnik je pripravljen za delo.