Lošinj 2.5.2014

Čeprav vremenska napoved za prvomajske praznike ni bila ravno ohrabrujoča, sva se odpravila na morje. Dan pred odhodom sva si rezervirala sobo v hotelu Aurora, ker so imeli v svoji ponudbi tudi savno in notranji bazen, da bi imela kaj početi, če bi nama vreme res zagodlo.

Bolj sva se približevala morju, bolj črno je postajalo. V Opatiji je začelo rahlo rositi, Lovran pa nama je postregel s pravo pomladansko ploho. Ker nisva do potankosti planirala poti, sva do trajektnega pristanišča v Brestovi prišla 15 minut za tem, ko je trajekt odpeljal. Na srečo tu ni deževalo in naslednjo uro in pol sva lahko ugotavljala ali tisti črni oblak nad Cresom kaj škropi ali ne. Kmalu sva na drugi strani ugotovila, da na Cresu res dežuje. Ko sva prispela v mesto Cres, se je prikazalo celo nekaj modrine in nama omogočilo en sprehod po rivi in dopoldansko malico. Približevanje Lošinju je spremljalo vse vedrejše vreme in ob prihodu v hotel je prav lepo sijalo sonce.

Kolesarske in peš poti v okolici Malega Lošinja

V hotelu sva dobila turistični letak s kartami in vrisanimi potmi, ki nama je zelo olajšal izlete. Naslednje štiri dni sva s kolesom in peš obdelala skoraj večino lepo urejenih in označenih poti okrog Malega in Velikega Lošinja. Na srečo je vreme kljubovalo vremenski napovedi in nama vsak dan postreglo s sončkom. Tako sva preizkus hotelskega wellness centra pustila za kdaj drugič.

Eno lepo sončno dopoldne sva obiskala tudi popularen hrib Osorščica, ki se vzpenja skoraj 600 metrov nad morjem in ponuja prekrasen razgled na celoten otok in okolico. Mira je zjutraj že odtekla svojih 12 kilometrov in si zato popoldne vzela malo počitka, jaz pa sem ponovil obisk Osorščice še s kolesom po lepi panoramski cesti.

Lošinj naju je presenetil z lepo urejenostjo že konec aprila, mirom in ugodno klimo ter mnogo možnostmi preživljanja prostega časa v naravi. Na otoku raste tudi veliko zdravilnih zelišč in ravno v času najinega obiska sva skoraj na vsakem koraku srečala žajbelj v polnem cvetenju. Ob prvi priložnosti se vrneva in raziščeva ostale kotičke otoka.