Skok v tandemu iz 4000 m 17.9.2011

Čas je že bil, da izkoristim rojstnodnevno darilo in si ogledam slovensko primorje iz ptičje perspektive. Za pomoč sem se oglasil v padalski šoli Paranoia za katero sem prejel darilni bon. Dotična šola izvaja tandemske skoke v Novem mestu ali v Portorožu in kot velik ljubitelj morja sem se seveda odločil za Portorož.

Skok je bil planiran za četrto uro popoldne, zato smo dopoldne izkoristili za družinski izlet v Portorož in pozno jesensko kopanje. Morje je imelo še vedno neverjetnih 25 stopinj in lepo je bilo spet malo zaplavati, čeprav voda v Portorožu ni ravno najbolj čista. V bližnji gostilni pri stari Oljki smo si omislili zgodnje kosilo, se po kosilu še enkrat vrgli v morje, potem je bilo pa že treba najti letališče Portorož.

Ob samem letališču so imeli postavljen šotor. Tam sem se oglasil pri Alešu, izpolnil en obrazec, da oni niso nič krivi, če se padalo ne odpre in spoznal pilota padala, s katerim naj bi skočila. Sledil je kratek trening poteka skoka in spoznavanje z opremo, slovo od bližnjih ter sprehod do letališke piste in aviona. Avion je bila majhna Cesna za 6 potnikov, ki ni imela vrat, tako da smo se 15 minut dvigali na višino 4000m pri odprtih vratih. Preleteli smo rt Savudrije in obrnili nad Umagom, potem pa se vrnili proti Sloveniji. Ker je bilo sončno sem lahko vseskozi opazoval prekrasen pogled na naše in sosednje primorje.

Skočili smo baje točno nad letališčem in prve sekunde prostega pada so mi kar vzelo sapo, potem pa sem užival na polno celo minuto letenja s hitrostjo okrog 200 km/h. Padalo se je odprlo nekje na 2800m in sledilo je jadranje in poizkušanje manevriranja s padalom do odskočišča. Za nekaj časa sem celo dobil komande padala in ga sam upravljal ter naredil nekaj zavojev, za pristanek sem pa raje pooblastil veščega sopotnika. Pristanek je bil uspešen in vse se je končalo BP.

Rade volje bi še kdaj ponovil tole izkušnjo, vendar bi potreboval kakšnega sponzorja, saj je za pol ure užitka tole kar drag špas. Ker so ostali na trnih čakali spodaj in trepetali zame, smo se nazaj grede še ustavili v Cacau na zaslužen sladoled.