Po stari železniški trasi Trst - Kozina 29.3.2012

Nekaj časa sem iskal variante, kako narediti krajšo krožno kolesarsko turo, ki ne bi bila preveč zahtevna za družinsko kolesarjenje. Že sam vzpon iz Trsta do Kozine namreč predstavlja 500m višinske razlike. Odločil sem se za start na italijanski strani v vasi Boljunec (Bagnoli della Rosandra).

Parkirala sva ob gledališču in ker je bilo sredi tedna, je bilo parkirišče prazno. Da bi prišla do dela poti, ki teče po stari železniški trasi, sva jo ubrala kar po glavni cesti. Ti prvi štirje kilometri so naju presenetili, saj so predstavljali kar konkreten vzpon. Po priključku na Parenzano, pa se je vzpon omilil in borovci so nama nudili nekaj sence. Kmalu sva prišla do prvih tunelov, ki so dovolj kratki, da ne potrebujejo osvetlitve. Čeprav je bilo sredi tedna, sva srečala kar nekaj sprehajalcev in kolesarjev. Prvo polovico vzpona do Kozine nas pot vodi nad kanjonom Glinščice, v ozadju pa nas spremlja Trst. Deli poti so tudi malo bolj izpostavljeni soncu, zato pa nudijo lepe razglede na okoliški kras. V vasi Draga (Draga Santa Elia) srečamo tablo o naravnem rezervatu doline Glinščice.

Makadam se konča v bližini stare ceste pod avtocesto v Kozini. Tu sva nadaljevala skozi naselje Klanec do Ocizle, nato pa sva se spet strmo povzpela čez hrib in se spustila proti vasici Beka. Takoj po vasici se asfalt spet spremeni v makadam in pot nas pelje po golem krasu. Prehitel naju je celo en kolesar in srečala sva par krav in nekaj oslov, ki so se leno pasli ob poti. Po dvajsetih minutah makadama sva spet prišla do asfalta, ki se je strmo spuščal. Spust je bil hiter in v manjšem naselju sva ugotovila, da sva že zgrešila odcep za grad Socerb. Ker sva ga že videla, se nisva preveč sekirala in nadaljevala spust do glavne ceste, ki je vodila do najinega izhodišča in parkiranega avta.

Na žalost sem pozabil kolesarski števec, tako da natančne razdalje nimam. Po GPS iz mobilnega telefona pa sva prevozila cca. 28km in naredila 613m višinske razlike. Za to sva porabila približno 3 ure in 15 minut. Na kosilo sva se odpeljala do Portoroža in tam uživala preostanek dneva.