Sestavine (10 do 12 komadov)

42 dag bele moke oz. namenske moke za krofe
4 g soli
40 g sladkorja
1 vanilin sladkor
1 žlica ruma
50 g olja
3 rumenjaki
1,8 dcl mleka
Marelična marmelada
Sladkor v prahu

Sestavine za kvasec

42 g svežega kvasa (en zavitek)
3 žličke sladkorja
0,5 dcl mleka

V posodico zdrobimo kvas, dodamo sladkor in mlačno mleko ter premešamo

Priprava

V kuhinjski robot presejemo moko, naredimo luknjico v sredini in po robu posujemo sol. Prej pripravljen kvasec vlijemo v luknjico, posujemo z nekaj moke in pustimo, da se kvasec aktivira. V vmesnem času z mešalnikom penasto stepemo rumenjake, sladkor ter vanilin sladkor, nato dodamo olje, mleko in rum. Rumenjakovo maso vlijemo k moki in z robotom zamesimo testo (max 15 minut). Testo nato takoj razdelimo v porcije po 60 g in jih oblikujemo v kroglice. Kroglice položimo na pomokan prt, jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 1 uro.

Olje za cvrtje segrejemo na 160 stopinj celzija in položimo vzhajane krofe v olje tako, da zgornjo vzhajano stran položimo v olje. Pokrijemo posodo in cvremo 4 minute, nato krofe obrnemo in jih cvremo še 4 minute v odkriti posodi.

Ocvrte krofe položimo na krožnik obložen s papirnatimi brisačami, da vpijejo odvečno maščobo. Ko se krofi nekoliko ohladijo (da jih lahko primemo v roko), vanje nabrizgamo marelično marmelado, ohlajene pa nato posujemo s sladkorjem v prahu. To so najboljši in najmehkejši krofi. Jammmiii!!!